Karmøy 120506. Storutbygging på Kolnes

Fra søvnig bygd til het potet

Arnstein Olaisen

Karmøy kommune planlegger storstilt utbygging av Kolnes. Altså på fastlandssiden, midt i smørøyet, tett mot vekstområdene i nabokommunen Haugesund. Hva med stagnasjonsområdene på selve øya, særlig utviklingen av Sør-Karmøy, som går en svært usikker framtid i møte når T-forbindelsen åpner neste år? Kolnes-planene handler mest om behovet for ny debatt om kommunesammenslåing. Dette er blant problemstillingene i lederteksten i Haugesunds Avis 7. mars (se nedenfor).

Hva mener du om saken?

Med 1.700 nye boenheter, ny skole, kirke og et lite sentrum med gågate og handel, vil ikke Kolnes være til å kjenne igjen om noen år. Karmøy kommunes storstilte utbyggingsplaner på fastlandssida betyr at Kolnes-området vil telle rundt 4.500 innbyggere om 15 år – mot 1.500 i dag.

Ny infrastruktur, mengden av boliger og alle fasilitetene en så omfattende utbygging krever, vil føre til at Kolnes forvandles fra et søvnig og landlig boligstrøk. Kolnes blir en ny og relativt stor forstad til Haugesund.

Planene gir signaler om offensive og ambisiøse vyer om kommuneutvikling og boligutbygging i Karmøy. Det er ikke vanskelig å forstå at et fra naturens side så heldig stilt område som Kolnes frister. For alle parter.

Arealene er store. Veien til naturen er kort. Sjøen er et steinkast unna. Med T-forbindelsen og etter hvert Rogfast, er Kolnes et smørøye.

Allerede i dag er nærheten til regionsenteret Haugesund – med alle byens fasiliteter – utvilsomt en fristende og god grunn til å bosette seg på landlige Kolnes. Man får i pose og sekk. Det er ikke noe galt i det. Men gjør Karmøy lurt i å velge gedigen vekst på fastlandet samtidig som kommunens lokalsamfunn nord og sør på øya står i fare for å skrumpe inn?

Folketallet i ytterkantene Torvastad og Skudeneshavn  har opplevd stagnasjon i folketallet de siste 15 årene. Som vi tidligere har delt bekymring om, står Sør-Karmøy foran store utfordringer når T-forbindelsen åpner neste år – og ferjeforbindelsen til og fra Skudeneshavn forsvinner.

Realisering av vekstplanene på Kolnes krever massiv utbygging av infrastruktur. Vei, vann og kloakknett i stor skala må på plass. Det er helt sikkert regningssvarende isolert sett. Skatteinngang fra nyetablerte karmøybuer på nye Kolnes vil gjøre kommunekassen mindre slunken.

Spørsmålet er likevel om ikke Karmøy først og fremst må styrke og utvikle sine allerede etablerte boligområder på øya, slik at omfanget av forgubbing og fraflytting ­reduseres – særlig sør for Åkrehamn.

Vi kan få en situasjon hvor Kolnes fylles opp av folk som flytter fra andre steder på Karmøy. Er det planen? Er det ønskelig?

Vyene for Kolnes er spenstige. Så friske og omfattende at de ved en realisering vil skape sterke ringvirkninger for omkringliggende kommuner; særlig Haugesund.

Derfor handler Kolnes-utbyggingen om langt mer enn bare Karmøy og bør derfor bli en het potet på tvers av kommunegrensene. Stikkord er handel, arbeidsmarked og boligutvikling i et større regionalt perspektiv.

Det handler også om identitet, fortetting og styrt samling av befolkningsmengder som bør få debatten om kommunesammenslåing opp på bordet igjen.

Kommentarer

 • Dette går den «naturlige» veien med utbygging. Fastlandsdelen av Karmøy, Haugesund og bynære deler av Tysvær får selvgående vekst. Andre steder vil man måtte «gjødsle» mye for å få til noe, f.eks. nordre bydel, Torvastad, Avaldsnes etc. Dagens tilhengervelt på broen – og vanvittige køer illustrerer bare en type ankepunkt mot å etablere seg på en øy. Langs aksen Norheim – Raglamyr – Kolnes og bynære områder langs den nye T-forbindelsen vil det meste skje i årene fremover, tror jeg…..

  Ellers: Der det bor mye folk bør det og tilrettelegges for servicefunksjoner, men: Kolnes vil uansett ha god nærhet til et av landets mest effektive og mest velassorterte shoppingområder: Raglamyr. Haugesund har oppfylt sin funksjon som regionsenter og skapt utvikling og vekst. La oss gro sammen, vi som bor og jobber sammen (men det er en annen diskusjon:-)

  Rapporter

  Godt sagt! Thumb up 4

 • Utbygging skjer der folk vil bo. Så enkelt er det…

  Rapporter

  Godt sagt! Thumb up 5

 • Jarle Marius Fjeldheim sier:

  Jeg håper en dag jeg bor i kommunen Haugalandet..

  Rapporter

  Godt sagt! Thumb up 5

 • Folk vil selvsagt bosette seg nær jobb og rekreasjon , noe både Kolnes og min kommune Tysvær har .
  Hvorfor bosette seg langt utenfor allfarvei på Skudesnes med forblåste Nordsjøen som nærmeste nabo når man kan bo landlig men likevel sentralt på Kolnes ?
  Svaret gir seg selv enkelt og greit .

  Og helt enig med Jarle Marius Fjeldheim , håper på den dagen vi får storkommunen Haugaland .

  Rapporter

  Godt sagt! Thumb up 4

 • at fastlandskarmøy fremdeles hører til Karmøy kommune, er like tossete som at sveio fremdeles hører til hordaland fylke..
  haugesund har for lengst vokst seg ut over sine geografiske grenser, og imho burde kommunegrensene for lengst gjenspeilt dette faktum.

  forøvrig synes jeg ikke det er noe problem at Karmøy byggemodner fastlandskarmøy før Haugesund tar over.. :)

  Rapporter

  Thumb up 0

Legg igjen en kommentar

Fullt navn, e-post og mobilnummer er påkrevd for å legge igjen en kommentar. Kommentarer som ikke oppfyller disse retningslinjene vil bli fjernet.

Connect with Facebook

*

*

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

På forsiden nå